JANUARI 2020

75 jaar BNMO

Een nieuw jaar is aangebroken. Wij wensen u alle goeds voor 2020!
Dit nieuwe jaar is ook het jaar waarin de BNMO haar 75-jarig bestaan viert. Gedurende het hele jaar zal bij dit feit worden stilgestaan met diverse activiteiten. Maar ondertussen gaan ook de normale werkzaamheden door. In deze nieuwsbrief blikken we kort nog even terug op de afgelopen periode.
Header-2 - schoon
Algemeen Secretaris

Herbenoeming Wim van den Burg

Op zaterdag 16 november werd, tijdens de Bondsraad, Wim van den Burg bij acclamatie herbenoemd als Algemeen Secretaris van het Hoofdbestuur. Wat ons betreft de juiste man op de juiste plaats. Met zijn militaire achtergrond en jarenlange ervaring als bestuurder bij defensie en politie-vakorganisaties is de functie hem op het lijf geschreven. Het Hoofdbestuur is dan ook blij weer voor vier jaar verzekerd te zijn van een betrokken en ter zake deskundig bestuurder. Wij wensen Wim veel wijsheid en werkplezier toe in (de voortzetting van) zijn functie.
Promotie

Geslaagde duikclinic

Voor de derde maal werd op 23 november in het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg een duikclinic georganiseerd door de BNMO.
Een grote groep BNMO-leden maakte gebruik van de mogelijkheid om in een veilige omgeving en onder deskundige begeleiding van het Veterans Dive Team een proefduik te maken. Een succesvolle formule, die in het voorjaar zal worden herhaald. Meer informatie in de komende Kareoler.
Duikclinic-2

BNMO timmert aan de weg

De BNMO timmert flink aan de weg. Dat is nodig, ook na 75 jaar nog!
Nog steeds zijn er gewonde (voormalig) militairen, politiemensen en andere geüniformeerden die de weg naar de BNMO niet weten te vinden, en zijn er organisaties die onbekend zijn met het werk van de BNMO.
Om hierin verandering te brengen is de BNMO op vele fronten bezig. Zo presenteerde de vereniging zich bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam aan artsen in opleiding, laat zij zich zien op veteranendagen en andere evenementen, en vonden in de afgelopen maanden vele informatiepakketten hun weg naar Veteranen Ontmoetingscentra, politiegroepen, huisartsen, e.a.

Ken jij iemand die het lidmaatschap van de BNMO ook goed zou kunnen gebruiken? Vraag voor hem/haar een informatiepakket aan.

Aan de bak in de bak

Al gedurende enkele jaren neemt een groepje BNMO-leden met PTSS deel aan het project Hephaistos. Deze BNMO-leden reizen wekelijks op donderdag af naar Stal Mansour in Arnhem om daar te (leren) paardrijden of mennen.
Afgelopen jaar heeft een viertal cadetten van de KMA onderzoek gedaan naar de effecten hiervan. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat het wekelijks werken met paarden een positief effect heeft op het welzijn van de deelnemers. De paarden spiegelen hun gedrag en geven de deelnemers daarmee zelfinzicht, waardoor zij hun PTSS-klachten beter kunnen handelen. Ook geven de wekelijkse lessen de deelnemers structuur, wat hun klachten doet verminderen.

Deelnemers gezocht
In 2020 volgt een vervolgstudie. Om tot representatieve cijfers te komen is het gewenst dat de groep deelnemers iets wordt uitgebreid. Wil jij meedoen? Dan is het volgende van belang:
  • Je bent BNMO-lid en hebt PTSS-klachten.
  • Je bent beschikbaar op de donderdagochtenden. Na de lunch vertrek je weer naar huis.
  • Deelname is niet vrijblijvend! Als je wordt geplaatst wordt er van je verwacht dat je wekelijks aanwezig bent.
  • Gedurende het project zul je van tijd tot tijd gevraagd worden mee te werken aan een interview.
  • Het project start in januari 2020 en eindigt in oktober 2020.
Voldoe je aan het bovenstaande en wil je meedoen aan dit project? Meld je dan aan snel aan via as@tvo.bnmo.nl. Let op: aanmelding betekent niet automatisch plaatsing.
Een intakegesprek vindt plaats met het bestuur van St. Hephaistos.

Intimate Audrey

Veel leden van de BNMO weten wel van de warme band die de in 1993 overleden actrice Audrey Hepburn had met de BNMO.
Tijdens de oorlogsjaren woonde Audrey in Nederland en zij maakte van dichtbij de Slag om Arnhem mee. Deze ervaringen maakten dat zij zich na de oorlog, eenmaal beroemd, inzette voor de oorlogsslachtoffers.

In de expositie 'Intimate Audrey' die nog tot 4 mei 2020 gehouden wordt in de Beurs van Berlage, zijn nog sporen van deze warme band terug te vinden. 'Ze keerde meerdere keren terug naar Nederland, namelijk ter ondersteuning van de BNMO, die oorlogsveteranen helpt en al meer dan 50 jaar een naar haar genoemde trofee toekent', zo is op een van de wanden te lezen. Daarnaast maakt een origineel fotoboek, door de BNMO in 1954 aan de actrice geschonken, onderdeel uit van de expositie, die verder voornamelijk uit foto's bestaat.
De expositie is nog te zien nog tot 4 mei (de geboortedag van Audrey) 2020.
Voor geüniformeerden geldt een korting op de toegangsprijs.
Audrey Hepburn

Invictus Games 2020

Van 9 tot en met 16 mei vinden de Invictus Games plaats in Nederland. In Den Haag, om precies te zijn. De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor (voormalig) militairen die tijdens hun dienst een blijvende fysieke en/of mentale beperking hebben opgelopen. De deelnemers laten zien, door sport, waar zij toe in staat zijn, tonen hun winnaarsmentaliteit. Zij zijn invictus, onoverwinnelijk.
Tot de selectie die Nederland gaat vertegenwoordigen in mei behoren ook vele BNMO-leden.
Wij wensen alle deelnemers heel veel succes en sportplezier toe in de aanloop naar en tijdens de Games. Voor ons zijn zij allen nu al winnaars!

'Ik Pas'

In de komende maanden zullen vele Nederlanders plannen maken voor een weekje wintersport of een korte voorjaarsvakantie in binnen- of buitenland. Voor veel van onze leden is op vakantie gaan echter een no-go. Te druk, te massaal, te veel stress. Lange rijen bij de douane, in pretparken, noem maar op.
Ga je er toch op uit, dan is het goed te weten dat je als BNMO-lid een pas kunt aanvragen met -in drie talen- een verklaring dat jij als (oud-)geüniformeerde in publieke dienst tijdens jouw inzet ten behoeve van vrede en veiligheid blijvend letsel hebt opgelopen. De pas kan getoond worden in situaties waarbij hulp gewenst is.
Vraag hem aan (met inlevering van een pasfoto) via: leden@tvo.bnmo.nl. Zodat je niet hoeft te zeggen: 'Vakantie? Ik pas!'

(De pas is strikt persoonlijk en is niet overdraagbaar aan derden.)
Pas

Kom naar Doorn

In november is bij alle leden de nieuwe Activiteitengids op de mat gevallen. Met een nieuwe inschrijfprocedure, rechtstreeks via www.bnmo.nl.
Alhoewel ook de 'papieren' inschrijfformulieren nog in gebruik zijn, is het aantal digitale aanmeldingen overweldigend.
Zoals bij veel nieuwe ontwikkelingen, verliepen de eerste stappen niet in alle gevallen helemaal vlekkeloos. Er is en wordt echter hard gewerkt om het systeem zo gebruiksvriendelijk te maken.
Wij vinden het fijn dat onze leden massaal de weg naar Doorn weten te vinden. Nog niets gepland? Kijk dan snel in de Activiteitengids of er ook iets voor jou bij is.
Activiteitengids

Yoga

Op maandag 27 januari en dinsdag 25 februari zijn er weer yoga-middagen in Doorn, georganiseerd door de BNMO afdeling Politie.
De inloop is vanaf 15.00 uur, om 15.30 uur wordt gestart met het programma, en rond 19.30 uur sluiten we, na een eenvoudige soepmaaltijd, de middag af.
De yogasessies zijn toegankelijk voor BNMO-leden tegen een prijs van € 5,- per persoon. Niet-leden kunnen -mits er plaats is- meedoen voor € 20,- per persoon.
Is zo'n yogasessie iets voor jou? Houd dan de aankondigingen op social media (LinkedIn, Facebook) in de gaten.
Vfonds-logo
De nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.
facebook website 
Copyright © de BNMO

De BNMO

Bezoekadres
W. van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn
Postadres
Postbus 125, 3940 AC Doorn
Tel.: (0343) 47 41 10 | E-mail: info@bnmo.nl
MailPoet