Header-2 - schoon

MAART 2020

75 jaar BNMO

Dit jaar vieren we niet alleen 75 jaar Vrijheid, maar ook 75 jaar BNMO! Een feit dat we uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Gedurende het hele jaar zullen er activiteiten plaatsvinden om hierbij stil te staan. Want de BNMO kent niet alleen een zeer rijke historie, maar is nog steeds springlevend. Ook nog na 75 jaar!

Aftrap jubileumjaar in Breukelen

De aftrap van het jubileumjaar gebeurde op donderdag 30 januari, met een nieuwjaarsreceptie in Hotel Van der Valk in Breukelen.
Een tachtigtal relaties en leden had gehoor gegeven aan de uitnodiging om gezamenlijk het glas te heffen op de jubilerende BNMO.
"We zien weliswaar nog de nodige uitdagingen op ons pad", zo sprak algemeen voorzitter Bert Dedden tijdens zijn welkomstwoord, "maar de BNMO is weer springlevend!"
image00013

In het spoor van de bevrijders

Dit jaar vieren we 75 jaar Vrijheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit jaar op 5 mei juist in Wageningen, de Stad der Bevrijding, een recorddrukte wordt verwacht. Het Bevrijdingsdefilé, dat op 5 mei door het centrum van Wageningen voert, zal dit jaar dan ook meer toeschouwers trekken dan ooit!

Zoals gebruikelijk is ook de BNMO aanwezig met een detachement.
Ben jij dienstslachtoffer of veteraan, dan kan ook jíj je opgeven voor dit detachement.

Loop mee, in het spoor van de bevrijders! Voor 75 jaar Vrijheid én 75 jaar BNMO! Aanmelden via: evenementen@tvo.bnmo.nl.
Defilé

Sunday Blues

Muziekliefhebbers opgelet! Op zondag 8 maart organiseert de BNMO een huiskamerconcert in het Atrium van de Basis in Doorn. Het gitaarconcert wordt uitgevoerd door Adam Gilles Levy, die inmiddels een aantal CD's en internationale optredens op zijn naam heeft staan. Zijn muziek is te omschrijven als 'prettige alternatieve blues'.
Aanvang: 15.00 uur.
De entreeprijs is € 5,- p.p. (dit is inclusief een hapje en een drankje).
'Got the Sunday Blues?' Kom dan naar Doorn!
Adam Gyles

Zicht op je morele verwonding

"Wie af wil van gevoelens van schuld, schaamte en/of geschonden vertrouwen, moet zelf in beweging komen. Pas als je echt alles doorleeft, kun je weer thuiskomen bij jouw familie, bij jezelf en bij je loopbaan."
In week 22 (van 25 tot 28 mei) en week 50 (van 7 tot 10 december) biedt de BNMO in samenwerking met de dienst Humanistische Geestelijke Verzorging een vierdaagse retraite aan voor acht deelnemers.

De retraiteweek Moral Injury ('Zicht op je morele verwonding') is inhoudelijk gebaseerd op het boek 'De held met de duizend gezichten' van Joseph Campbell. De trainers nemen je mee in je eigen verhaal, jouw reis als held. Activiteiten als yoga, wandelen, paardencoaching, muziek en ceremonieën maken eveneens onderdeel uit van het programma en laten je weer tot jezelf komen.

De retraite wordt gehouden in het zeventiende-eeuwse Emmaüsklooster in Velp (bij Grave). Het klooster ligt te midden van landerijen, wat uitnodigt tot wandelingen. De (éénpersoons)kamers zijn sober. Toilet en douche moeten gedeeld worden.
De eigen bijdrage voor dit programma is € 39,- p.p.

Spreekt dit programma je aan? Geef je dan op via: as@tvo.bnmo.nl.
Inschrijven kan tot uiterlijk 6 april.
Vermeld naam, adres, leeftijd, geslacht, dieet, buddy- of hulphond, politie- of defensieachtergrond, én naar welke week jouw interesse uitgaat.
Meer info over dit (pilot)programma is te vinden op www.bnmo.nl.
100495735

'Vannacht naar Dag'

De theatervoorstelling Vannacht naar Dag van Quirine Melssen speelt binnenkort bij de BNMO in Doorn. Vannacht naar Dag is door de actrice-zangeres speciaal gemaakt voor het thema Bevrijding en Vrijheid.
Het publiek beleeft aan de hand van een aantal door Quirine vertelde verhalen en gezongen liederen hoe oorlog doorwerkt in de generaties erna. Het is een voorstelling over keuzes maken, niet alleen in oorlogssituaties, maar ook in het nu. De vertellingen en liederen van Quirine worden begeleid met piano en cello.

De voorstelling is te zien in vele theaters in Nederland, maar speciaal voor BNMO-leden wordt de voorstelling 3 x uitgevoerd in het Atrium op de Basis.
Data:
- Op woensdag 25 maart, om 20.00 uur, tijdens de OPD Zeeland;
- Op Paasmaandag 13 april, om 15.00 uur, tijdens het programma 'Ontmoeting Pasen, voor alleenstaanden';
- Op woensdag 13 mei, om 15.00 uur, tijdens de OPD Noord-Holland.

De toegang is gratis. BNMO-leden die niet deelnemen aan (een van) de bovenstaande programma's, maar wel de voorstelling willen bijwonen, kunnen zich opgeven via evenementen@tvo.bnmo.nl (o.v.v. de voorkeursdatum, naam, lidnummer, en aantal personen).

Alvast een kijkje nemen? www.vannachtnaardag.nl.
14.09.2019_Vannacht_naar_Dag-b4c98c56

Freedom Ride

Op 5 mei vindt voor de vijfde maal de Freedom Ride plaats. De Freedom Ride is bedacht door wielerploeg Team Jumbo-Visma en de Stichting Waardering Erkenning Politie. In de Freedom Ride ontmoeten -gewezen- topsporters, militairen, veteranen, politiemensen en fietsliefhebbers elkaar als gelijken op de fiets en rijden zij samen langs historische plekken die belangrijk zijn voor het historisch besef van vrede en vrijheid. Zoals een ceremoniële stop nabij het voormalige Kamp Westerbork!
De start en finish van deze tocht zijn op dinsdag 5 mei bij De Bonte Wever in Assen. Je kunt je aanmelden voor de unieke pelotonstocht van 115 km, of voor de vrije toertocht van 85 km.
Kijk voor meer info op www.freedom-ride.nl.

The Big Walk

Op zondag 5 april wordt in Zandvoort het strandseizoen voor honden in stijl afgesloten met The Big Walk, georganiseerd door Hulphond Nederland.
Ook de BNMO doet mee aan deze unieke strandwandeling. Ben jij BNMO-lid en in het bezit van een hulp- of buddyhond? Dan ben je van harte welkom om je, samen met je maatje, bij ons aan te sluiten.

De wandeling:
De te wandelen afstand bedraagt 5 km. We lopen vanaf het verzamelpunt (strandpaviljoen 'Havana aan Zee') in zuidelijke richting (Noordwijk).
Na 2,5 km komen we bij het keerpunt. Hier is de Big Moment of Fame waar we samen op de foto gaan. Daarna lopen we als groep weer terug naar het startpunt. Bij de finish ontvang je een doggy bag met leuke verrassingen voor jou en je maatje. Bij het strandpaviljoen nemen we nog een kleine versnapering, voordat we weer huiswaarts keren.

Veiligheid:
Om de grootste drukte zoveel mogelijk te kunnen mijden heeft de organisatie speciaal voor de BNMO-groep een afwijkende starttijd vastgesteld (13.00 uur). Ook verzamelen we ons in een nabijgelegen strandpaviljoen in plaats van op het drukke startplein, en wordt de registratie en het afhalen van de startbewijzen volledig door ons geregeld. De hele wandeling loop je binnen de veiligheid van een groep gelijkgestemden.

Goed doel:
De eigen bijdrage voor dit evenement bedraagt € 5,- p.p. De rest van het inschrijfgeld wordt door de BNMO bekostigd. Het inschrijfgeld komt volledig ten goede aan de opleiding van hulphonden. Een mooi doel toch?

Doen jij en jouw maatje ook mee?
Aanmelden kan via: evenementen@tvo.bnmo.nl
the-big-walk

Nog plaatsen beschikbaar

Voor de volgende programma's in Doorn zijn nog enkele plaatsen beschikbaar:

  • OPD Zeeland: 23 - 27 maart
  • Ontmoeting Pasen, voor alleenstaanden: 10 - 14 april
  • Van Klacht naar Kracht (voor jongvolwassenen van 18-25 jaar):
    29 april - 1 mei
Activiteitengids

De V van vrijwilliger

Binnen de diverse BNMO-afdelingen zijn vele vrijwilligers actief, op verschillende terreinen. Afdelingsbestuurders, contactpersonen, standhouders, vaandeldragers, noem maar op. Wij zijn al onze vrijwilligers zeer dankbaar voor het mooie werk dat zij verrichten voor de vereniging en de leden. Zij maken het o.a. mogelijk dat leden worden bijgestaan, dat er activiteiten worden georganiseerd, dat er verbinding ontstaat.
Wil jij ook iets voor de afdeling betekenen? Meld je dan bij het secretariaat van jouw afdeling.

Vacature Zuid-Holland:
Op dit moment is er ruimte binnen het afdelingsbestuur van de afdeling Zuid-Holland. Wil jij meedenken en -praten over beleid, heb jij ideeën over activiteiten, of wil jij op andere wijze een steentje bijdragen? Neem dan contact op met: c.passchier@bnmo.nl.

Zorgkosten aftrek

Is de blauwe envelop al op de mat gevallen? Dan is het goed om te weten dat het nog steeds mogelijk is om bepaalde zorgkosten (deels) terug te krijgen via de belastingaangifte.
Een ziekte of handicap levert vrijwel altijd een stapeling van kosten op. Er moet worden bijbetaald voor medische kosten, hulpmiddelen, aanpassingen, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van deze kosten is terug te vragen via de aangifte inkomstenbelasting. Maak gebruik van de zorgkosten aftrek!
Meer weten over wat de mogelijkheden zijn? Kijk op: Meerkosten.nl.
afbeelding belastingenveloppe

€ 2,- korting op contributie

Jarenlang is het Hoofdbestuur erin geslaagd om het contributiebedrag op een gelijkblijvend niveau te houden, ondanks kostenstijgingen. Voor het eerst sinds jaren is een contributieverhoging noodzakelijk gebleken. Per 1 januari 2020 bedragen de kosten van het lidmaatschap € 42,- per jaar.
Maar let op: Indien je kiest voor automatische betaling via een incassomachtiging geldt voor jou het oude tarief. Je betaalt dan dit jaar € 40,- in plaats van € 42,-.
Nog geen incassomachtiging afgegeven? Vraag hem aan bij de ledenadministratie: leden@tvo.bnmo.nl.
Vfonds-logo
De nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.
facebook website 
Copyright © de BNMO

De BNMO

Bezoekadres
W. van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn
Postadres
Postbus 125, 3940 AC Doorn
Tel.: (0343) 47 41 10 | E-mail: info@bnmo.nl
MailPoet