Header-2 - schoon

Mei 2020

Covid-19

De impact van de corona-crisis is goed voelbaar in de samenleving. Naarmate de maatregelen van de regering om het virus in te perken voortduren, groeit de spanning en onzekerheid. In deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen.

Versoepeling corona-maatregelen

Op woensdagavond 6 mei presenteerde premier Rutte een ‘spoorboekje’ voor de komende maanden. In verschillende mate profiteren de kappers, de verpleeghuizen, de horeca en de culturele sector van de versoepeling. Stap voor stap mag de komende maanden meer. Maar premier Rutte houdt zijn voet bij de rem: als het virus te veel terrein wint, zullen de regels weer worden aangescherpt. Op 1 juli mogen weer bijeenkomsten worden georganiseerd van maximaal 100 personen. Met name deze stap biedt ook voor de BNMO perspectief als het gaat om de begeleidingsprogramma's. Om een eventuele start goed te kunnen voorbereiden vindt er op dit moment al intensief overleg plaats met de Basis over de wijze waarop we de programma's op een veilige manier programma's kunnen organiseren. Daarmee streven we ernaar om zo snel mogelijk weer te kunnen starten als het licht definitief op groen gaat.
corona-4893276_640

Terugblik op 4 en 5 mei

75 Jaar geleden kwam in Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zou deze '75 jaar Vrijheid' groots gevierd worden. Als gevolg van het covid-19 virus zijn we echter momenteel niet vrij. Niet vrij om te gaan waar wij willen. Het maakt dat vele herdenkingen en activiteiten die gepland stonden in het kader van 75 jaar Vrijheid niet of in aangepaste vorm hebben plaatsgevonden.

Dodenherdenkingen 4 mei: Een groot aantal herdenkingen zijn digitaal uitgezonden. Een aantal daarvan is ook terug te vinden op YouTube. Hieronder een overzicht van een aantal digitale opnamen van die herdenkingen. U kon er helaas niet bijzijn maar u kunt die, als u dat wilt, wel terugkijken.
We konden als BNMO op 4 mei niet in persoon bij alle herdenkingen aanwezig zijn. Natuurlijk eerde de BNMO wel op veel plaatsen, met bloemen, allen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Hoe kan het ook anders, de oorlogsslachtoffers zijn verankerd in de naam van de BNMO. Hieronder foto's van onze bloemen bij het moment in onze thuisbasis Doorn en op de Grebbeberg.
Kransen BNMO
Bevrijdingsfestivals 5 mei: Het moest een bijzondere herdenking en viering worden dit jaar: 75 jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Het was ook een bijzondere Bevrijdingsdag, maar niet zo feestelijk als voorzien. Waar normaliter de stad Wageningen gonst op 5 mei, waren er dit jaar geen activiteiten voor het publiek. Geen podia met artiesten tijdens het Bevrijdingsfestival, geen Foulkes Festival met oude voertuigen en geen publiek die voor Hotel de Wereld veteranen toejuichen bij het defilé. Wel ontstaken burgemeester Geert van Rumund en staatssecretaris Paul Blokhuis het het Bevrijdingsvuur en markeerde daarmee het begin van een bijzondere Bevrijdingsdag. Ook geen feest op de Amstel dit jaar maar een Een muzikale terugblik op de 75 jaar na de bevrijding vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam.

Geen Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag op 27 juni in Den Haag, zoals wij die al vijftien jaar kennen, gaat niet door. Daarover heeft het Dagelijks Bestuur van het Nationaal Comité Veteranendag op donderdag 2 april moeten besluiten.

Gepland stonden de manifestatie op het Malieveld, het defilé voor Z.M. de Koning, de medaille-uitreiking op het Binnenhof, de openingsceremonie in de Ridderzaal en de fly-past. Het campagneteam van het Nationaal Comité Veteranendag werkt momenteel een alternatief, niet-fysiek, programma uit.

Corona en PTSS

Voor sommigen die kampen met PTSS-klachten kan deze periode een zegen zijn: rust en stilte. Voor anderen kunnen de maatregelen rond het coronavirus extra zwaar wegen. Wanneer mensen met PTSS noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn kunnen zij extra last krijgen van hun klachten. De coronacrisis kan hen herinneren aan traumatische ervaringen, zoals opsluiting, maatschappelijke onrust en uitsluiting, onrechtvaardigheid en verlies. Thuis hebben zij minder afleiding waardoor herinneringen en gevoelens zich meer kunnen opdringen. Daarnaast kunnen extra triggers optreden, bijvoorbeeld doordat de kinderen niet naar school kunnen, doordat activiteiten -waar juist nu zoveel behoefte aan is- geen doorgang vinden, doordat ontmoetingscentra en inloophuizen gesloten zijn.

Is het bovenstaande op jou van toepassing?
Op de website van kenniscentrum ARQ (Nationaal Psychotrauma Centrum) zijn adviezen te vinden hoe om te gaan met situatie. Voor verschillende situaties (gezinnen, thuisisolatie, PTSS, e.v.) zijn folders te downloaden. Klik op: https://www.impact-kenniscentrum.nl/nl/covid-19/voor-publiek
logo-arq-centrum45-2019-web-6-1576493858617691567

Spanning loslaten door online training

Voor de BNMO afdeling Politie heeft coach en trainer Frank Snieder al meerdere malen een workshop 'spierspanningsreductie' gehouden. Bij wijze van experiment heeft Frank begin april drie sessies online aangeboden, zodat men in deze tijd waarin vele activiteiten stilliggen, vanuit huis tóch de workshop kon volgen. Enkele BNMO-leden hebben deelgenomen aan deze pilotsessies, met wisselende ervaringen. Alhoewel het één-op-één contact met de trainer door sommigen (en door de trainer zelf) werd gemist, kan het thuis volgen van online programma's wel degelijk helpen bij het loslaten van spanning.
Onderzocht wordt momenteel of en hoe soortgelijke programma's de komende tijd online kunnen worden gegeven. Natuurlijk hopen wij onze leden weer spoedig in Doorn te kunnen begroeten voor ontspannende programma's, maar in de tussentijd geven wij alvast enkele tips om de komende tijd thuis mindful door te komen.

YOGA:
Yoga kan ontspanning geven. Online lessen zijn laagdrempelig; je hoeft er niet voor de deur uit en kunt het rustig uitproberen in jouw eigen vertrouwde, veilige omgeving. Er zijn veel mogelijkheden om (gratis) online yogalessen te volgen. Je kunt kiezen voor de stijl die bij jou past (beginner/gevorderd). Yogalessen of losse oefeningen zijn bijvoorbeeld te vinden op:
- Youtube (gratis);
- Yoga online;
- Yogashop (gratis).
Daarnaast bieden ook veel lokale sport- en yogascholen in deze periode gratis lessen aan.

MINDFULNESS:
Een definitie van mindfulness is 'het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen'. Met mindfulness leer je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten, zodat je hier gemakkelijker afstand van kunt nemen.

Zelf proberen? Download de VGZ Mindfulness coach app, een mindfulness programma van 5 weken met gratis oefeningen voor beginners én gevorderden.

MEDITATIE:
Mediteren biedt cognitieve voordelen, zoals ontspanning en concentratie. Het kan een goede manier zijn om rust en stilte te ervaren, om depressieve gevoelens te verminderen en de algehele gemoedsrust te verbeteren. Maar het is niet iets dat je zómaar doet. Voor wie het thuis wil uitproberen om spanning te verminderen zijn er verschillende mogelijkheden. Probeer bijvoorbeeld:

- The Breathing App (een gratis app met verschillende begeleide ademhalingsoefeningen);
- Gratis online cursus mediteren via https://dolly.nl. Met filmpjes, theorie en begeleide meditaties.
yoga-1971545_1920

De nieuwe Kareoler is uit!

Juist in deze tijd, waarin geadviseerd wordt zoveel mogelijk thuis te blijven, kan lezen een welkome afleiding zijn. Heb je Kareoler nummer 3. al ontvangen? Zo niet, raadpleeg die dan alvast op de website van de BNMO. Kareoler nummer 4. staat gepland voor 12 juni a.s.

Hart onder de riem voor Woonoord-bewoners

Op 2 april jl. nam Fien van Dam voor de bewoners van het BNMO-Woonoord enkele mandjes met kleine attenties in ontvangst. De attenties waren afkomstig van de BNMO en bedoeld om de bewoners, die al vanaf 15 maart in quarantaine zitten, een hart onder de riem te steken.
Nu de maatregelen vooralsnog aanhouden, wensen wij hen -en iedereen die zich in thuisisolatie bevindt- veel sterkte toe. Houd vol!
image00002

Een praatje met je maatje

Kameraadschap en Zorg voor elkaar zijn al 75 jaar belangrijke kernwaarden van de BNMO. In deze periode lijken deze belangrijker dan ooit.
We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: Zie naar elkaar om. Heb jij een maatje die wel wat morele steun kan gebruiken? Een kaartje, berichtje of telefoontje kan al zoveel betekenen.
image00001

Belangrijke telefoonnummers

Zit je in een isolement en komen de muren op je af? Heb je een hulpvraag of behoefte aan een luisterend oor? Hieronder volgen enkele belangrijke telefoonnummers.

Voor psychische hulpvragen zijn er de volgende telefoonnummers:
* Veteranenloket: 088-334 00 00 / E-mail: info@veteranenloket.nl
* 24/7 loket Politie: 0800-1218 / E-mail: info@247loket.nl
* Tel. Steunpunt Brandweer: 0800-1288

Zit je in quarantaine of thuisisolatie en heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met je contactpersoon van jouw afdeling.
Ook kun je voor een luisterend oor, voor advies of voor extra hulp terecht bij de Rode Kruis Hulplijn: 070-445 58 88 (doordeweeks van 09.00-21.00 uur bereikbaar en op zaterdag van 10.00-16.00 uur).

Antwoorden op veel gestelde vragen over het coronavirus vind je op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl en het RIVM: rivm.nl. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je contact opnemen met het RIVM via:
0800-1351.
Vfonds-logo
De nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.
facebook website 
Copyright © de BNMO

De BNMO

Bezoekadres
W. van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn
Postadres
Postbus 125, 3940 AC Doorn
Tel.: (0343) 47 41 10 | E-mail: info@bnmo.nl
MailPoet