Header-2 - schoon

Extra editie, MAART 2020

Coronavirus

De huidige ontwikkelingen in de samenleving roepen vele vragen en emoties op. Met deze extra nieuwsbrief trachten wij u tussentijds te voorzien van aanvullende informatie rondom het coronavirus.

Samen Sterk

Beste mensen,

Het coronavirus houdt Nederland in haar greep en we weten niet hoe lang dit gaat duren. Minister-president Rutte heeft helder uitgelegd hoe Nederland de komende tijd de crisis denkt aan te pakken. De Koning heeft eveneens zijn diepe betrokkenheid getoond en grote waardering uitgesproken voor allen die “Nederland momenteel draaiende houden”. Maar angst en onzekerheid blijft.

Ook de BNMO wordt geconfronteerd met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Veel van onze leden zijn gezien hun leeftijd kwetsbaar en kunnen als gevolg van alle genomen maatregelen in een sociaal isolement geraken. Afdelingen hebben activiteiten geannuleerd of in tijd verplaatst. De recent afgekondigde maatregelen betekenen dat in ieder geval tot 1 juni geen landelijke en regionale activiteiten van de BNMO kunnen plaatsvinden. Begeleidingsprogramma’s en andere activiteiten die vanuit Doorn worden georganiseerd zijn tot die tijd daarom geannuleerd.

Naast angst en onzekerheid zien we ook mooie ontwikkelingen. In de samenleving wordt een hernieuwd gevoel van solidariteit en saamhorigheid zichtbaar. Kameraadschap en Zorg voor Elkaar: kernwaarden die voor de BNMO bijna vanzelfsprekend zijn worden, krijgen nu ook nationaal een brede invulling.

Wat doet de BNMO?
Aan de afdelingen wordt verzocht om via het netwerk van contactpersonen in verbinding te blijven met onze meest kwetsbare leden. Via Nieuwsbrief en Website zullen we u zo goed als mogelijk op de hoogte houden van voor u als BNMO-lid belangrijke ontwikkelingen. Begeleidingsprogramma’s die zijn vervallen gaan we proberen in het verdere verloop van het jaar alsnog te organiseren.

Voor nu wens ik u allen voor de komende tijd veel sterkte. Houdt u strikt aan de door de overheid verstrekte richtlijnen en pas goed op uzelf en op elkaar. Onder het motto “Samen sterk” zijn we er bij de BNMO met elkaar voor elkaar.

Met vriendelijke groet namens het Hoofdbestuur BNMO,
Bert Dedden
Algemeen voorzitter
Bert-Dedden-1-e1563973627874.jpg

Consequenties voor activiteiten

Vele activiteiten zullen in de komende tijd geen doorgang vinden als gevolg van het coronavirus. We zetten er enkele op een rij, waarbij we ons realiseren dat we daarin niet volledig zijn; bijna dagelijks bereiken ons updates over geplande en uitgestelde activiteiten. Wij zullen trachten u in de komende tijd zo adequaat mogelijk op de hoogte te houden.

Programma's Activiteitengids:
Begeleidingsprogramma's tot 1 juni: Alle begeleidingsprogramma's die gepland stonden in de periode tot 1 juni 2020 zijn vervallen. De deelnemers zijn hierover geïnformeerd via de Servicedesk van de Basis. Uiteraard zullen we alles in het werk stellen om de geannuleerde programma's op een later tijdstip in het jaar alsnog doorgang te laten vinden.

Landelijke evenementen:
Herdenkingen: Duidelijk is geworden dat op 4 mei de Nationale Herdenking zal plaatsvinden zonder publiek. Ook vele andere herdenkingen zullen worden geannuleerd of in aangepaste vorm plaatsvinden. Zodra hierover meer duidelijkheid is zullen wij hiervan melding maken.
Bevrijdingsdag: De bevrijdingsfestivals die op 5 mei op diverse plaatsen in het land gepland stonden zullen geen doorgang vinden. Dit betekent dat ook in Wageningen het Bevrijdingsdefilé is geannuleerd.

Sportevenementen:
Invictus Games: Zoals u mogelijk al via andere kanalen hebt vernomen zijn de Invictus Games, die van 9 t/m 16 mei in Den Haag gehouden zouden worden, uitgesteld tot 2021.
Grebbeberg Masters: Ook de jaarlijkse Grebbeberg Masters in Rhenen, die voorzien waren op 18 juni 2020, zullen dit jaar niet plaatsvinden. De eerstvolgende editie vindt plaats in 2021.

Overig:
Clinics: De in maart geplande ATB-clinic en de duikclinic zijn geannuleerd. De deelnemers hebben hierover bericht ontvangen. We doen er alles aan om de clinics in het najaar alsnog te kunnen realiseren.
Ouder-Kind Survivalweekend: Voor het weekend van 2 en 3 mei stond er een ouder-kind survival gepland. Ook deze zal worden verplaatst naar een nog nader te bepalen moment in het najaar.
The Big Walk: De door Hulphond Nederland georganiseerde strandwandeling van zondag 5 april is verzet naar zondag 1 november 2020. Degenen die zich voor de wandeling van 5 april hadden opgegeven, zullen vanuit de commissie Sport en Evenementen een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de najaarswandeling.
Project Hephaistos: De activiteiten in het kader van project Hephaistos liggen tot nader order stil. Deelnemers aan het project zijn hierover geïnformeerd.
Annuleren

Voorkom besmetting

Wat kunt u zelf doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Wellicht ten overvloede nog even de belangrijkste richtlijnen op een rijtje.

* Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
Mijd sociale contacten.
* Werk zoveel mogelijk thuis.
* Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
-was regelmatig uw handen met water en zeep;
-hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
-gebruik papieren zakdoekjes;
-geen handen schudden;
-houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Belangrijke telefoonnummers

Hebt u hulp nodig?
Voor psychische hulpvragen zijn er de volgende telefoonnummers:
* Veteranenloket: 088-334 00 00 / E-mail: info@veteranenloket.nl
* 24/7 loket Politie: 0800-1218 / E-mail: info@247loket.nl
* Tel. Steunpunt Brandweer: 0800-1288

Zit u in quarantaine of thuisisolatie en hebt u behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met uw contactpersoon van uw afdeling.
Ook kunt u voor een luisterend oor, voor advies of voor extra hulp terecht bij de Rode Kruis Hulplijn: 070-445 58 88 (doordeweeks van 09.00-21.00 uur bereikbaar en op zaterdag van 10.00-16.00 uur.

Antwoorden op veel gestelde vragen over het coronavirus vindt u op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl en het RIVM: rivm.nl. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met het RIVM via:
0800-1351.
image00001

Zorg voor elkaar

Zoals eerder in deze nieuwsbrief al aangegeven zijn Kameraadschap en Zorg voor Elkaar kernwaarden van de BNMO, al 75 jaar lang. Juist ook in deze onzekere tijd zijn deze kernwaarden van belang. Kent u iemand die in een isolement verkeert, zie dan naar deze persoon om. Een telefoontje, een berichtje of kaartje kan het verschil maken.
Vfonds-logo
De nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.
facebook website 
Copyright © de BNMO

De BNMO

Bezoekadres
W. van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn
Postadres
Postbus 125, 3940 AC Doorn
Tel.: (0343) 47 41 10 | E-mail: info@bnmo.nl
MailPoet