Header-2 - schoon

Editie Mei 2021

Verandering

In de afgelopen weken zijn er enkele versoepelingen in de coronamaatregelen doorgevoerd en gaat de samenleving weer een heel klein beetje van het slot. Daarmee komt beetje bij beetje verandering in de situatie waarin we al meer dan een jaar leven. In deze nieuwsbrief méér veranderingen.

Vertrek Marieke van Dijk

Op dinsdag 18 mei namen wij afscheid van BNMO-medewerkster Marieke van Dijk.
Marieke kwam in 2018 ons team versterken als algemeen secretaresse. Zij ontpopte zich al snel als een onmisbare spin in het web, voor zowel leden als bestuursleden overal in het land.
Onlangs is zij is (terug)verhuisd naar het oosten van het land en heeft daar inmiddels een nieuwe baan gevonden.
Wij wensen haar veel succes en werkplezier toe in haar nieuwe functie.
Afscheid Marieke

Oudste Ridder MWO Ken Mayhew overleden

Op donderdag 13 mei overleed Kenneth Mayhew, de oudste Ridder Militaire Willems-Orde, op 104-jarige leeftijd. Met zijn overlijden is er een einde gekomen aan de generatie Ridders uit de Tweede Wereldoorlog.

Mayhew kreeg op 24 april 1946 bij Koninklijk Besluit de Ridderorde toegekend wegens zijn heldhaftige optreden en bijzondere doorzettingsvermogen tijdens de bevrijding van West-Europa. Zo heeft hij een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van Weert, Venray en Overloon.

In de afgelopen tien jaar bezocht Mayhew regelmatig op uitnodiging herdenkingsbijeenkomsten in Nederland, onderhield hij warme contacten met de andere Ridders MWO, met veteranen in Nederland, en met de BNMO. Ook was hij jaarlijks op 5 mei te gast bij het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Tijdens zijn bezoeken aan Nederland was BNMO-voorzitter Bert Dedden zijn vaste begeleider.
Kenneth-2

Voorzichtige start programma's?

Heel voorzichtig maakt Nederland zich op voor een samenleving waarin weer ietsje meer mogelijk is. Zo ook de BNMO. Vooruitlopend op volgende persconferenties waarin hopelijk steeds meer kleine versoepelingen worden aangekondigd maken wij ons klaar voor de toekomst.
Alhoewel op dit moment nog steeds alle reguliere programma's on hold staan, werden er in de afgelopen weken enkele testcases gehouden, om te onderzoeken of en op welke wijze er langzaamaan weer een beperkt programma-aanbod mogelijk zou kunnen zijn.
Zo'n testcase was het anderhalve dag durende programma 'Pluk de dag'. Een programma met sportieve en creatieve elementen, in een kleine groep.
"Het was fantastisch, maar veel te kort", aldus deelneemster Christina Blesing. "Maar wat fijn dat er weer iets mogelijk is!"
Inderdaad. Ook wij kijken uit naar het moment dat er méér mogelijk is!
Creatieve trainingszaal, coronaproof

Ezelcoaching, dagsessie

Vanwege de slechte weersomstandigheden is het ééndaagse programma Ezelcoaching (groepssessie), dat gepland stond op 22 mei, verplaatst naar zondag 20 juni a.s. Dit in overleg met de deelnemers. In de groep is nog een enkele plek beschikbaar.

Wat is ezelcoaching?
Ezels willen, net als paarden, samen overleven. Daarvoor moet er duidelijkheid zijn in de kudde. Ezels voelen aan als er iets niet stroomt in jouw lichaam, als er een blokkade zit. Het enige wat zij willen is dit weer laten stromen, om samen te overleven. Ezels helpen je door spanning over te nemen en los te laten.

Heb jij last van spanningen of blokkades, en ben je nieuwsgierig geworden hoe ezeltjes jou kunnen helpen? Meld je dan nog snel aan.
Maar let op: Vol = vol.

Wat: 1-daags programma, in een groep van maximaal 5 leden.
Wanneer: zondag 20 juni 2021
Waar: Zuid-Limburg. Verdere informatie volgt na inschrijving.
Aanmelden: evenementen@tvo.bnmo.nl
Meer info: www.bnmo.nl
Afbeelding1

Winactie!!

De Tweede Wereldoorlog speelde zich voor een groot deel in de lucht af. Geallieerde bommenwerpers groeiden in vijf jaar tijd uit tot een cruciale factor die een eindoverwinning mogelijk maakte. Terwijl de Duitsers Europa bezet hielden, vochten de Britten in de lucht door. Ten koste van enorme verliezen bracht de Royal Air Force de oorlog bijna dagelijks naar Duitsland, vanaf de tweede helft van 1942 bijgestaan door de Amerikaanse 8th Air Force.
Een groot aantal vliegtuigen crashte op Nederlandse bodem.

Afgelopen maand verscheen bij uitgeverij Wbooks het boek 'Neergestort | Vijftien vliegtuigverliezen in Nederland 1940-1945'. In dit boek de verhalen achter vijftien van deze vliegtuigcrashes.
Van dit 160 pagina's tellende boek hebben wij één exemplaar te verloten.
Wil jij kans maken op dit boek? Stuur dan vóór 15 juni een e-mail naar communicatie@tvo.bnmo.nl met jouw naam en lidnummer. Vermeld erbij waarom jij dit boek wilt winnen, en wie weet tref jij dit boek binnenkort aan in jouw brievenbus.
https://wbooks.com/winkel/nederland/algemeen/neergestort-vijftien-vliegtuigverliezen-in-nederland-1940-1945/
neergestort (1)

Keep in touch!

Ook al gaat de samenleving langzaamaan weer een beetje open en gloort er weer wat licht aan de horizon, onze oproep blijft onveranderd:
Blijf naar elkaar omzien!
Heb jij een maatje die wel wat morele steun kan gebruiken? Een kaartje, berichtje of telefoontje kan voor iemand een lichtpuntje zijn in moeilijke tijden.
phone-612061_640

Belangrijke telefoonnummers

Zit je in een isolement en komen de muren op je af? Heb je een hulpvraag of behoefte aan een luisterend oor? Hieronder volgen enkele belangrijke telefoonnummers.

Voor psychische hulpvragen zijn er de volgende telefoonnummers:
* Veteranenloket (voor veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers en hun
relaties): 088-334 00 00 / E-mail: info@veteranenloket.nl
* 24/7 loket Politie: 0800-1218 / E-mail: info@247loket.nl
* Tel. Steunpunt Brandweer: 0800-1288

Zit je in quarantaine of thuisisolatie en heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met je contactpersoon van jouw afdeling.
Ook kun je voor een luisterend oor, voor advies of voor extra hulp terecht bij de Rode Kruis Hulplijn: 070-445 58 88 (doordeweeks van 09.00-21.00 uur bereikbaar en op zaterdag van 10.00-16.00 uur).

Antwoorden op veel gestelde vragen over het coronavirus vind je op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl en het RIVM: rivm.nl. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je contact opnemen met het RIVM via:
0800-1351.
Vfonds-logo
De nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.
facebook website 
Copyright © de BNMO

De BNMO

Bezoekadres
Willem van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn
Postadres
Postbus 125, 3940 AC Doorn
Tel.: (0343) 47 41 10 | E-mail: as@tvo.bnmo.nl