Header-2 - schoon

Editie Februari 2021

Houd vol!

Nu de coronamaatregelen recentelijk zijn aangescherpt met een avondklok en een beperking van het aantal bezoekers, wordt er wederom een beroep gedaan op ieders incasserings- en uithoudingsvermogen. Wij blijven echter vooruitzien en hopen in de nabije toekomst onze leden weer mooie programma's, workshops en andere activiteiten te kunnen aanbieden in Doorn en in de regio.
In deze nieuwsbrief kijken we hoopvol naar de toekomst. Houd vol!

Met een optimistische blik

Tijdens de lockdown is een aantal programma's opgeschort naar een later moment in het jaar. Welke programma's er de komende tijd zullen kunnen doorgaan blijft koffiedik kijken, maar we kijken met een optimistische blik vooruit! We hopen in april weer te kunnen starten met de reguliere planning. Daarnaast is het Hoofdbestuur in overleg met het NLVi om, voor zover dat mogelijk is, de opgeschorte programma's opnieuw in te plannen. In de nieuwsbrief van maart meer hierover.
Activiteitengids 2021

Nieuwe coaching programma's

In navolging van de succesvolle programma's paardencoaching organiseert de BNMO in de loop van het jaar een aantal nieuwe coaching programma's waarbij gebruik wordt gemaakt van interactie met dieren. Het gaat hierbij naast de paarden om pony's en ezels. De volgende programma's staan op het programma:
Meer informatie vind je op de website van de BNMO. Je kunt je vóór 1 april 2021 aanmelden via het mailadres as@tvo.bnmo.nl onder vermelding van het programma waaraan je wilt deelnemen.
Ezel-7

Pilot Doorbraakcoaching

Om te onderzoeken of doorbraakcoaching voor onze leden een aanvulling kan zijn op het bestaande aanbod van trainings- en begeleidingsdagen, bieden we één van onze leden een gratis coachingssessie aan. Let op: het betreft dus een pilot! Van jou vragen we de bereidheid om voor de Kareoler te worden geïnterviewd in een dubbelinterview met de coach.
Ben je vastgelopen en zie je de richting voor de volgende stap niet meer, wil je hierbij graag geholpen worden en ben je bereid om met de coach hiermee intensief aan de slag te gaan, meld je dan aan. Je kunt je aanmelden door vóór 1 april a.s. een e-mail te sturen aan as@bnmo.nl Vermeld hierin je naam, lidnummer en je motivatie. We laten je na 1 april z.s.m. weten of je in aanmerking komt voor deze coaching. Meer informatie vind je op de website van de BNMO.
Coaching

Wandelen met de BNMO

wandelen-3
Het wandelen is een uitnodiging om de luiken naar je binnenwereld open te zetten. Wat je daar raakt en bezighoudt, is belangrijk in je leven. En wat belangrijk is in je leven geeft toegang tot de kracht en creativiteit om dat leven (opnieuw) vorm te geven. Sommigen lopen om het einde van een bepaalde periode te markeren, anderen zien het als een sportieve uitdaging of misschien om te ervaren hoe het is om met een groep wandelingen te maken. Het meerdaagse programma wordt georganiseerd van 20 t/m 24 september 2021. Ga jij mee? Bezoek voor meer informatie over dit programma de website. Je kunt je aanmelden via het mailadres as@tvo.bnmo.nl.

Ik en mijn maatje

Soms lijkt de samenleving nog niet helemaal klaar te zijn voor het fenomeen hulphond/buddyhond. Herken je dit? En word jij ook zo moe van al die vragen vanuit de samenleving? Zou jij handvatten willen hebben om hiermee om te gaan? Dan is dit programma misschien iets voor jou. Het programma wordt georganiseerd van 18 t/m 19 september 2021. Bezoek voor meer informatie de website van de BNMO.
hulphond

Oproep WOII-veteranen

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (oftewel Wageningen45) is voor een speciaal project op zoek naar alle nog in leven zijnde veteranen die op Nederlands grondgebied voor onze vrijheid gevochten hebben. In de aanloop naar 5 mei worden zij verrast met een speciale boodschap van Wageningse jeugd en maken zij (digitaal) deel uit van het programma Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei a.s.
Ben jij of ken jij een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog? Meld je dan aan bij Wageningen45 via deze link: Mail ons!
_MG_2136

Film The Last Ring Home

Op woensdag 3 maart is er van 17:00 tot 18:30 uur de mogelijkheid om gratis de online vertoning van de zeer ontroerende documentaire-film The Last Ring Home te kijken. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse WO2 held, Lt. Minter Dial, wiens leven abrupt eindigde in januari 1945. Deze film is inmiddels in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland op de nationale televisie vertoond en heeft vele prijzen gewonnen. Deelnemen aan de online bijeenkomst waarin de film getoond wordt kan door te klikken op onderstaande link en je bij 'Register' gratis te registreren. Voordat je je registreert kun je via de link ook de trailer van de film bekijken.
Deze online bijeenkomst met filmvertoning wordt mogelijk gemaakt door de kleinzoon van Lt. Minter Dial, die ook vooraf een toelichting zal geven. De film zelf duurt circa 30 minuten. De gehele bijeenkomst is Engelstalig en de film is niet ondertiteld, maar zeer goed te volgen.

LINK: https://www.eventbrite.co.uk/e/screening-of-the-last-ring-home-tickets-140973663021

Zorgkosten: laat ze niet liggen

Het zit er weer aan te komen: de jaarlijkse belastingaangifte. Wie met een beperking of chronische ziekte leeft, heeft vaak te maken met extra kosten voor medische zorg, hulpmiddelen en aanpassingen. Maar ook voor bijvoorbeeld kleding of speciale voeding. Vaak komt een deel van deze extra kosten in aanmerking voor aftrek. Hier kun je je voordeel mee doen, doordat je dan geld terugkrijgt van de belastingdienst. Ook als je een laag inkomen of een uitkering hebt.
Naast de fiscale aftrek van zorgkosten zijn er ook regelingen voor inkomensondersteuning, die je kunt aanvragen bij je gemeente. Bijvoorbeeld als je meerkosten hebt als gevolg van een beperking of chronische ziekte.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Op de website www.meerkosten.nl is informatie te vinden over de fiscale aftrek van zorg- en meerkosten en het aanvragen van inkomensondersteuning.
In het artikel ‘De aftrek van zorgkosten over het jaar 2020’ (auteur Kees Dijkman, bron Ieder(in)) is een stappenplan opgenomen.
afbeelding belastingenveloppe

Online bouwavonden

Eind 2020 stond een workshop Modelbouw gepland in samenwerking met de stichting Scale Models for Vets. In verband met de coronamaatregelen hebben we helaas deze workshop al enkele malen vooruit moeten schuiven. Van uitstel komt echter geen afstel. Zodra de maatregelen dit weer toestaan zal de workshop opnieuw worden ingepland.
Wil je in de tussentijd toch al thuis met jouw bouwwerk aan de gang? Neem dan alvast een kijkje tijdens een van de live bouwavonden van de stichting op Facebook (zoek hiervoor naar 'Scale Models for Vets'). De live bouwsessies worden gehouden op woensdagavonden. Sta met elkaar in contact terwijl je thuis aan jouw eigen bouwwerk werkt, geef elkaar tips en volg elkaars vorderingen.
Op afstand, maar toch een beetje samen!
Scale models for vets

Mindful activiteiten vanuit je eigen huiskamer

De langdurige lockdown brengt voor velen onrust met zich mee. Wij hopen onze leden weer spoedig in Doorn te kunnen begroeten voor ontspannende programma's, maar zolang dit nog niet mogelijk is geven wij je alvast enkele tips om de tijd thuis mindful door te komen, vanuit de eigen huiskamer. Er is meer mogelijk dan je misschien dacht.

YOGA:
Yoga kan ontspanning geven. Online lessen zijn laagdrempelig; je hoeft er niet voor de deur uit en kunt het rustig uitproberen in jouw eigen vertrouwde, veilige omgeving. Er zijn veel mogelijkheden om (gratis) online yogalessen te volgen. Je kunt kiezen voor de stijl die bij jou past. Yogalessen of losse oefeningen zijn bijvoorbeeld te vinden op Youtube (gratis), yoga-international.nu (gratis). Daarnaast bieden ook veel lokale sport- en yogascholen in deze periode (vaak tegen gereduceerde prijzen) online lessen aan. Informeer ernaar bij een sportschool in je eigen omgeving.

MINDFULNESS:
Een definitie van mindfulness is 'het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen'. Met mindfulness leer je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten, zodat je hier gemakkelijker afstand van kunt nemen.

Zelf proberen? Download de VGZ Mindfulness coach app, een mindfulness programma van 5 weken met gratis oefeningen voor beginners én gevorderden.

MEDITATIE:
Mediteren biedt cognitieve voordelen, zoals ontspanning en concentratie. Het kan een goede manier zijn om rust en stilte te ervaren, om depressieve gevoelens te verminderen en de algehele gemoedsrust te verbeteren. Maar het is niet iets dat je zómaar doet. Voor wie het thuis wil uitproberen om spanning te verminderen zijn er verschillende mogelijkheden. Meditatie-oefeningen zijn te vinden op YouTube.
Of probeer een meditatieles op mindfulcentrum.nl of de gratis online cursus mediteren via dolly.nl.
yoga-1971545_1920

Een praatje met je maatje

De huidige ontwikkelingen in de samenleving vragen er steeds meer om: kameraadschap en zorg voor elkaar!
We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: Zie naar elkaar om. Heb jij een maatje die wel wat morele steun kan gebruiken? Een kaartje, berichtje of telefoontje kan al zoveel betekenen.
image00001

Belangrijke telefoonnummers

Zit je in een isolement en komen de muren op je af? Heb je een hulpvraag of behoefte aan een luisterend oor? Hieronder volgen enkele belangrijke telefoonnummers.

Voor psychische hulpvragen zijn er de volgende telefoonnummers:
* Veteranenloket: 088-334 00 00 / E-mail: info@veteranenloket.nl
* 24/7 loket Politie: 0800-1218 / E-mail: info@247loket.nl
* Tel. Steunpunt Brandweer: 0800-1288

Zit je in quarantaine of thuisisolatie en heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met je contactpersoon van jouw afdeling.
Ook kun je voor een luisterend oor, voor advies of voor extra hulp terecht bij de Rode Kruis Hulplijn: 070-445 58 88 (doordeweeks van 09.00-21.00 uur bereikbaar en op zaterdag van 10.00-16.00 uur).

Antwoorden op veel gestelde vragen over het coronavirus vind je op de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl en het RIVM: rivm.nl. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je contact opnemen met het RIVM via:
0800-1351.
Vfonds-logo
De nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.
facebook website 
Copyright © de BNMO

De BNMO

Bezoekadres
W. van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn
Postadres
Postbus 125, 3940 AC Doorn
Tel.: (0343) 47 41 10 | E-mail: as@bnmo.nl