Bezoek Prehistorisch dorp Eindhoven 6 oktober 2019.

Het Prehistorisch Dorp is gevestigd in de Genneper Parken te Eindhoven, het is een historisch openluchtmuseum. Het museum toont aan de hand van archeologische reconstructies van gebouwen hoe er vroeger gebouwd werd.
De historische bewoners van het dorp (tijdgidsen genoemd) ontmoeten de bezoekers op hun erven, hoeves of ambachtshuizen voor een reis terug in de tijd. Ze gaan gekleed volgens de klederdracht van het betreffende tijdperk.
Om half elf was iedereen aanwezig. In de knusse Herberg Den Bonten Os was het lekker warm en werden we met een lekkere kop koffie/thee verwelkomd uiteraard met een lekkere verassing erbij.
We werden door de middeleeuws geklede gids van het park welkom geheten en vervolgens werden we uitgenodigd om een reis te maken door de diverse historische tijden in het park.
De reis begon bij de “jagers en verzamelaars”.
Hier was te zien hoe onze voorouders rondzwierven in de streek en welke materialen ze allemaal vergaarden om te overleven in de natuur. Zoals het verzamelen van voedsel en het maken van gereedschappen.
Daarna gingen we door naar de Bronstijd, ijzertijd en de romeinse tijd.
Door de enthousiaste gids vergaten we de huidige tijd al heel snel. We werden verrast door de vele vrijwilligers van dit museum die hun vrijetijd aan dit thema besteden. Een modeshow toonde hoe de diverse kleding door de tijd ontwikkelde tot de mode de wij als “normaal” beschouwen. Na dit mooi overzicht van de Haute couture door de tijd heen, gingen we weer terug naar de Herberg waar we konden aanvallen op een stevige lunch me diverse fruitsappen. Gezellig werd er met elkaar gesproken over de toch mooie dingen die we hiervoor gehoord en beleefd hadden. Ondanks dat we met een klein aantal waren was het een zeer geslaagde dag en werd de organisatie bedankt.

Op zondag 13 oktober waren we om 10.30u uitgenodigd in Klundert, voor een bezoek aan het Nationaal Suiker en Vlasmuseum. Helaas was de opkomst niet erg groot maar desondanks was het erg gezellig. Met een aantal van 20 personen konden we er een leuke dag van maken. We werden verwelkomd in de ontmoetingsruimte van het museum.
Na de koffie met gebak, werd de groep in tweeën gesplit waarna de ene groep naar het vlasmuseum ging en de ander naar het Suikermuseum. De beide gidsen van vandaag, ex medewerkers die beide gewerkt hebbende in deze industrie, werd uitgelegd hoe hierdoor het leven van alle dag in deze streek beïnvloed werd. Het werden twee boeiende verhalen, die door allen werden aangehoord en uit de diverse vragen die gesteld werden bleek dat men erg geïnteresseerd was. Na 1.5 uur door het ene museum gelopen te hebben kwamen we terug in de ontmoetingsruimte alwaar diverse vrijwilligers ons verraste met een Brabants lunch compleet met worstenbrood, zult en krentenmik en natuurlijk een lekkere kop koffie, of andere drank. Nadat eenieder voldoende gegeten had werden we door de gidsen weer gevraagd om met dezelfde groep naar het andere museum te gaan. Nadat we ook dit museum hadden bekeken kwamen we met z’n allen terug bij elkaar om onder het genot van een drankje dit museum bezoek af te sluiten. Het werd een gezellige zondagmiddag waar iedereen van genoten heeft en na een dankwoord voor onze gidsen, gingen we weer wat wijzer huiswaarts.

Arnold.