Tlf: 0343-474110  |  Email: vraag@bnmo.nl

Mallard mars en herdenking Sloedam (afd. Zld.) 26 oktober 2019

Voor de 10e keer organiseerde het Bevrijdings-Museum te Nieuwdorp (Zld.) een wandeltocht en een herdenking in het kader van de bevrijding van Walcheren, de “Mallardmars”. Mallard is Engels voor ‘wilde eend’. Deze naam is ontleend aan de operatie voor de verovering van de Sloedam om een weg te banen naar Vlissingen en daardoor de haven van Antwerpen bereikbaar te maken voor de geallieerden. Tijdens de bevrijding van Zeeland is op de Sloedam een hevige strijd gestreden waarbij vele slachtoffers zijn gevallen toen de deze veroverd werd op de Duitsers. Destijds was de Sloedam een dijk van 1000 m. lang en 45 m. breed de enige weg naar Walcheren. 

De monumenten die hier staan vormen een eerbetoon aan de dappere geallieerde militairen die hier op en rond de Sloedam en bij de strijd om het Sloe hun leven gaven voor onze vrijheid.

Om half 10 vond er een herdenking en kranslegging plaats. Ook namens de BNMO werd er een krans gelegd, tevens was ons vaandel ook aanwezig.

Op initiatief van de afd. Zeeland en met ondersteuning van de Commissie Sport en Evenementen, Jef Dorpmans, namen enkele leden van de BNMO deel aan de wandeling van 13 km. De route bracht de wandelaars langst de Gedenkplaats Sloedam ‘The Causeway‘ bij het Mallardviaduct waar 5 monumenten staan. De wandelaars namen de tijd om, uit respect, bij deze gedenkplaats even stil te staan. Daarna voerde de route door het mooie Zeeuwse landschap terug naar Nieuwdorp.

In het museum zelf had de afdeling Zeeland een informatiestand ingericht, bemand door leden van het bestuur. Na afloop van de wandeling konden de deelnemers hun medaille daar ophalen en werd er een groepsfoto gemaakt.

BNMO

Bezoekadres
Willem van Lanschotlaan 1
3941 XV Doorn

Postadres
Postbus 125
3940 AC Doorn

Tel.: 0343-474110
E-mail: info@bnmo.nl

Lid worden

Meld je nu direct digitaal aan…

Webdevelopment by Anima communicatie & vormgeving