Tlf: 0343-474110  |  Email: vraag@bnmo.nl

Sebastiaan over belang van sport

Tijdens de terugreis van een oefening in Polen in 1997 raakte korporaal Sebastiaan van Nieuwenhuizen in de functie van Leopardchauffeur ernstig gewond bij een dienstongeval. Als actief sporter en BNMO-lid is hij betrokken bij onder meer de organisatie van sportactiviteiten. “Ik ben er gelukkig redelijk goed uitgekomen. Los van de rolstoel, had het veel erger kunnen zijn.”

Sebastiaan van Nieuwenhuizen (41) wilde tijdens een pauze gedurende de reis alleen maar iets uit de toren halen van zijn Leopard die op de trein stond, maar hij raakte een stroomkabel en werd geëlektrocuteerd. Hierdoor liep de 19-jarige korporaal een lage incomplete dwarslaesie op en moest een onderbeen worden geamputeerd. 

Woning

Na een langdurig verblijf in het ziekenhuis volgde een jarenlange revalidatie, onder meer in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. “Daar vertelde een bewoner van het BNMO-Woonoord me over de BNMO en wat de vereniging voor mij kon betekenen.” In 2001 betrok ook Van Nieuwenhuizen een aangepaste woning op het terrein.  “Verder deed ik niet veel met mijn lidmaatschap, maar ik wist wel dat ik bij de BNMO terecht kon voor vragen op het gebied van maatschappelijk werk of financiën.”

De oud-militair vond in de sport een uitlaatklep. Zo nam hij drie keer deel aan de Invictus Games, het internationaal sportevenement voor militairen die fysiek of mentaal gewond zijn geraakt in of als gevolg van oorlogssituaties. “Vier keer meedoen is niet nodig. Het is belangrijk dat er roulatie in het team zit, dat het team een mix is tussen oudgedienden en nieuwe leden. De sport bindt, maar de processen die je doormaakt, de verhalen achter de persoon zijn veel belangrijker. Ik zit al 22 jaar in een rolstoel, meer dan de helft van mijn leven. Ik ben al veel langer met mijn beperking bezig dan anderen die, bijvoorbeeld in Irak of Afghanistan gewond zijn geraakt.”

Netwerk

Van Nieuwenhuizen is nu actief in de redactie van de Kareoler, bestuurslid van de BNMO-afdeling Utrecht/’t Gooi en maakt deel uit van de commissie Sport en Evenementen. “Ik heb een groot netwerk binnen de sportwereld en Defensie en dat komt me daarbij goed van pas.” Via de BNMO hoopt hij op een andere manier een bijdrage te kunnen leveren aan de vijfde editie van de Games, in mei 2020 in Den Haag.

Een goede reden om lid van de BNMO te worden is volgens hem het contact met lotgenoten dat tijdens activiteiten ontstaat. “De activiteiten zijn laagdrempelig. Je hoeft niet te vertellen wat je hebt, maar we houden wel rekening met elkaar. Ook dat is herkenning.” Hij vertelt over een recente obstacle run op een baan bij de politie. “Je trekt je sportkleding aan en rent een baan over. Gewoon even lekker samen rouwdouwen.”

Daarnaast is de bond in staat veteranen en dienstslachtoffers verder te helpen met zijn netwerk. “Je staat niet alleen. Het is vrijblijvend, maar het is wel iets waar je op terug kunt vallen.”

BNMO

Bezoekadres
Willem van Lanschotlaan 1
3941 XV Doorn

Postadres
Postbus 125
3940 AC Doorn

Tel.: 0343-474110
E-mail: info@bnmo.nl

Lid worden

Meld je nu direct digitaal aan…

Webdevelopment by Anima communicatie & vormgeving